Nasik Lemak Pagi

10 July 2013

Siri Ramadhan Karem

Assalamualaikum,
Hari ini kita berkongsi menu masakan utk hari pertama ramadan 2013..

Pertama adalah Sambal Terung dengan Ikan Bilis..
dan kalau kita gugel/search, ramai yang berkongsi menu/resipi masakan ini, dan ianya kalau kita lihat lebih kurang sama dan ada yang berbeza, bergantung kepada mereka yang menambahkan lagi bahan/cara memasak agar kelihatan lain dari yang lain..

Untuk Sambal Terung dengan Ikan Bilis nie kita perlukan:

4 atau 5 biji terung saiz tak kisah ikut suka, begitu juga dengan kaedah pemotongan nyer..
1 hingga 3 cili hidup, kemudian kita kisar, dan perlukan lebih kurang 2/3 sudu besar..
3 ulas bawang merah, dihiris atau ditumbuk
2 ulas bawang putih, pun dihiris atau ditumbuk
ikan bilis, bagi yang suka, boleh la kalau nak letak banyak ikan bilis nie..
garam, gula, serbuk perasa..
minyak secukupnya utk menumis

dan apa yang kita perlu buat adalah:

Di peringkat awal, ikan bilis tadi kita goreng dahulu, begitu juga dengan terung tadi, digoreng sehingga nampak lembut..ada juga yang rebus terung tersebut..
Seperti biasa kita tumiskan bawang merah dan bawang putih, kemudian kita masukkan cili kisar tadi..tumis sehingga keluar aroma orang kabor..
Kemudian team garam, gula, serbuk perasa menyusul..utk dimasukkan, tambah sedikit air jika sambal tu kering..dan kacau..kacau..kacau..bila dah steady, masukkan terung tadi disusuli dengan ikan bilis, kacau sehingga masak dan sedap..angkat..

haa..itu je la lebih kurang bendanya..

No comments:

Post a Comment